Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск: Изявленията на администрацията на Доналд Тръмп са тревожни

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че последните изявления на администрацията на американския президент Доналд Тръмп са тревожни и поставят под съмнение бъдещето на трансатлантическите отношения. Това посочва Туск в писмо до лидерите на страните от Европейския съюз преди срещата им на върха в Малта, цитирано от Ройтерс и Франс прес. Според Туск ЕС е изправен пред най-големите предизвикателства за 60-годишната си история. По думите му, основните заплахи са утвърждаващ се Китай, агресивната политика на Русия спрямо съседите ѝ, както и радикалният ислям, който подхранва анархия в Близкия изток и Африка.

Коментарите на Туск са едни от най-силните критики към новия американски президент след идването му на власт преди 11 дни, посочва Ройтерс. Мненията на Туск отразяват нарастващото усещане в много европейски столици, че има нужда от реакция спрямо политиките на Тръмп, особено спрямо забраната за приемане на бежанци и граждани на седем преимуществено мюсюлмански държави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44