Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-строги етични правила в ЕП призова "Транспарънси интернешънъл“

Антикорупционната неправителствена организация „Транспарънси интернешънъл“ призова за по-строги етични правила в Европейския парламент. 170 евродепутати от предишния мандат до 2014 г. са намерили работа в частния сектор, като почти 1/3  от тях работят за лобистки фирми в Брюксел, според доклад на организацията, публикуван днес в белгийската столица.

От 27 бивши еврокомисари на предишната комисия „Барозу“, половината също на наети от компании, вписани в регистъра с лобистки организации. За разлика от комисарите обаче, евродепутатите нямат ограничителен период за професионална реализация след приключването на мандата им. Говорителят на Еврокомисияа Маргаритис Схинас припомни, че институцията има най-строгия кодекс на поведение и допълни:


Много бихме желали, някои от хората, отправящи критики към Комисията, да приложат същите тежки ограничения. Но когато се огледаме, виждаме, че сме самотни в усилията си да регулираме етичните правила за комисарите. Ние имаме най-строгите изисквания в сравнение с всички останали международни организации или национални правителства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44