Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предупреди Румъния да не проваля постигнатото в борбата с корупцията

Снимка: архив

Еврокомисията предупреди управляващите в Румъния да не провалят постигнатото борбата с корупцията. В нарочно изявление се посочва, че последните действия на правителството могат да се отразят негативно на оценката в следващия мониторингов доклад за страната.

ЕК ще проучи задълбочено спешния указ в наказателния кодекс и Закона за помилванията в Румъния, пише в изявление на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и неговият заместник по върховенството на закона Франс Тимерманс.

Приетите мерки от новото правителство на социалистите в Румъния предизвикаха граждански протести, заради опасенията, че ще дадат възможност на множество румънски политици да избегнат наказателно преследване.

Борбата с корупцията трябва да се засили, а не да се подкопава, предупреждават още Юнкер и Тимерманс. И припомнят, че решението за поетапното отпадане на Механизма за наблюдение в правосъдието зависи от оценката доколко процесът е необратим. Всяка стъпка, която подкопава този процес или отслабва наказателното преследване на корупцията като престъпление, ще се отрази върху бъдещите оценки за Румъния, пише още в изявлението на Жан-Клод Юнкер и Франс Тимерманс, които уточняват, че следят с тревога последните развития в северната ни съседка.

В последните мониторингови доклади Румъния получи 10, а България 17 конкретни препоръки за изпълнение, ако искат по-бързо да им бъде спряно наблюдението от Еврокомисията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44