Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел пристига на посещение в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще направи днес еднодневно посещение в турската столица Анкара. Меркел ще разговаря с турския президент Р. Т. Ердоган, с министър-председателя Бинали Йълдъръм, ще посети парламента.

Това е първото посещение на канцлера в Турция след осуетения опит за преврат на 15 юли м.г. Няма съмнение, че визитата ѝ ще се следи с изключително внимание, тъй като е в момент, когато все повече лидери са обезпокоени от арестите на хиляди хора в рамките на разследването на преврата.

Турските управници обвиняват Германия, че не проявява солидарност в борбата на Турция срещу тероризма на Кюрдската работническа партия – ПКК. Очаква се в разговорите турската страна да настоява да ѝ бъдат предадени турските офицери, които поискаха убежище в Германия след пуча. 

Анализатори коментират, че визитата на Меркел има за цел да се нормализират двустранните отношения и да се разшири визията на двустранното сътрудничество. Турската опозиция обаче смята, че каквито и да са подбудите на Ангела Меркел за това посещение, то е в неподходящ момент.

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу посочи, че управляващата ПСР и лично Ердоган ще тълкуват визитата като подкрепа за конституционния референдум, който ще се проведе през месец април.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44