Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджишкият окръжен съд заседава по делото срещу 14-те обвиняеми в разпространение на радикален ислям

Снимка: БГНЕС

Пазарджишкият окръжен съд заседава по делото срещу 14-те обвиняеми в разпространение на идеите на "Ислямска държава". Днес експертът по радикален ислям Алекс Алексиев трябва да даде заключение дали в разпространяваната от Ахмед Муса и подръжниците му книга "Вероотстъпване" има призиви към джихад. 

Адвокатът на Ахмед е отказал да го представлява в днешното заседание. Острите противоречия между защита и подсъдим са възникнали, тъй като Ахмед не е намалил 400-те въпроса към вещото лице. Съдията е дала почивка, за да бъде осигурен друг адвокат. 

Все още не е започнало изслушването на Алекс Алексиев по втората експертиза, която основно е обект на днешното заседание. Причината е, че Ахмед Муса е подготвил близо 400 въпроси по заключението от първата експертиза от 19-и януари. Тогава Алекс Алексиев експертно заяви, че конфискуваните по делото видеоматериали и в коментарите на подсъдимите в социалните мрежи има призиви на джихад. Ахмед поиска вещото лице да каже кога и по кого Ал Багдади е изпращал посланията си към България и каква е връзката на "Исламска държава" с него. 

Алекс Алексиев отговори, че, като самообявил се халиф на "Ислямска държава", Ал Багдади отправя посланията си към всички мюсюлмани, а фактът, че тези призиви се разпространяват и тиражират от подсъдимите, означава, че те симпатизират на тези идеи. 

Въпросите на Ахмед към вещото лице продължават. По-голямата част от тях не са съотносими към делото, а по-скоро изпит по религия, но подсъдимият държи да ги зададе, така че заседанието по същество все още не може да започне.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44