Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернар Казньов: Атаката край Лувъра прилича на терористичен акт

| обновено на 03.02.17 в 18:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Антитерористичният отдел на Парижката прокуратура започна разследване на нападението днес преди обед край музея Лувър в Париж. Въоръжен мъж нападна военните патрули край музея, отправяйки ислямистки възгласи, и бе ранен при откритата стрелба. Терористичният характер на нападението е очевиден според френския премиер Бернар Казньов.

Няма нова пряка заплаха за Лувъра след сутрешното нападение - това заключи френската полиция след щателно претърсване днес следобед. Сградата на прочутия музей е затворена до утре. Докато обстановката в района се успокоява, разследването се насочва към мотивите за нападението, което според френските власти има явен терористичен оттенък. Това заяви днес френският премиер Бернар Казньов.

Член на охраната на Лувъра е бил нападнат по начин, който е типичен за терористична атака.

Все още няма информация за самоличността и профила на нападателя, който се нахвърли с нож и възгласи "Аллах акбар" върху патрулите на един от входовете към зоната на музея. Агресорът беше тежко ранен при стрелбата, открита от военните след неуспешни опити да го неутрализират по друг начин. В момента той е в болница в критично състояние и засега не може да бъде разпитван, както обясни говорител на вътрешното министерство.

Нека бъдем много внимателни по отношение на мотивацията на това лице, защото за момента ние категорично не знаем самоличността му. Може да имаме въпроси за нея, но засега тя не ни е известна, както не сме наясно и с националността му, точните му мотиви или миналото му.

Досега полицията не е открила съучастници в атаката, но днес следобед е извършила обиск в 8-ми район на Париж във връзка с разследването.

Преживяването беше драматично за посетителите и персонала на Лувъра, затворени задълго в сградата и изведени според предписаната процедура. Много от тях споделяха уплахата си пред медиите.

Цялата френска политическа класа приветства бързите действия на силите на реда. Кметът на Париж Ан Идалго увери, че всички мерки за сигурност действат максимално. Инцидентът сполетя френската столица точно в деня на началото на кампанията ѝ като кандидат за домакинството на олимпийските игри през 2024 г. Предвидените за това събития не бяха отменени, но ще преминат под засилена охрана.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44