Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема във вестник СЕГА са намеренията на служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев да отмени задължителната пръстова идентификация в болниците и да я замени с електронна здравна карта. Вестникът припомня, че пръстовата идентификация е била атакувана в съда и отменена на първа инстанция, тъй като е въведена с наредба, а не със закон. Тепърва се очаква становището на горната инстанция. Според Семерджиев системата е правно и икономически несъстоятелна. Той смята електронната карта за по-подходяща, но не е ясно нито колко ще струва, нито как ще се внедрява, отбелязва вестник СЕГА.
СТАНДАРТ също отделя внимание на плановете на здравния министър. Те включват още „преминаване от твърди бюджетни лимити на болниците към гъвкаво заплащане според избора на пациента. Идеята на Семерджиев е да се използва подобрен вариант на принципа „парите следват пациента“, вместо средствата да бъдат разпределяни административно, обяснява СТАНДАРТ. 
Вестникът отразява и друга от водещите новини, дошли вчера от прокуратурата. Бившият енергиен министър Румен Овчаров е привлечен като обвиняем за концесията на мини „Бобов дол“, след като миналия ноември му бе повдигнато обвинение и за АЕЦ „Белене“. За „Бобов дол“ държавата е ощетена с неизплатени такси за над 557 хиляди тона добити въглища, пише СТАНДАРТ, цитирайки говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова. 
МОНИТОР твърди, че става дума за „далавера“, „ужилила хазната с близо 560 бона“, и допълва, че прокуратурата проверява за злоупотреби и столичната „Топлофикация“.
По темата за „Топлофикация“ пише и ТРУД. Главният прокурор Сотир „Цацаров се е самосезирал след изказването на националния омбудсман Мая Манолова, че дружеството е дало около 3 милиона лева на адвокатски кантори. Според прокуратурата има данни за „евентуално извършено престъпление безстопанственост в особено големи размери“, пише ТРУД в челната си публикация.
Печатните издания тази сутрин обръщат внимание и на обещанията на партиите, които ще спорят за първо място в следващия парламент. 24 ЧАСА представя приоритетите на ГЕРБ, обявени вчера, като извежда в голямо заглавие обещанието за 650 лева минимална и 1515 лева средна заплата. „Предизборната програма на ГЕРБ преля от популизъм“, гласи кратката оценка на вестник СЕГА. До обещанията на ГЕРБ ТРУД помества и новите обещания на Българската социалистическа партия за по-високи доходи на лекари, учители, научни работници, служители в сектор „Сигурност“ и военни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44