Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Чуждестранните издания отразяват резултатите от срещата на европейските лидери в Малта.
„Европейският съюз иска да затвори либийския маршрут за незаконните мигранти“, пише австрийският ДЕР ЩАНДАРД и изрежда десетте точки от плана, одобрен снощи. Сред тях са засилване на либийската брегова охрана, която трябва да спира и връща имигрантите обратно, преди да са напуснали либийските териториални води.
За разговорите в Малта пише и руският вестник КОМЕРСАНТ. Срещата на върха бе посветена на миграционната криза, но много европейски лидери засегнаха теми, които не бяха в дневния ред - отношенията с Русия и с президента на САЩ Доналд Тръмп. От изявленията им излиза, че към досегашните причини за съхраняване на единството и сплотяване на „европейското семейство“ се е прибавила още една - непредсказуемостта на администрацията на Тръмп, отбелязва КОМЕРСАНТ.
Европейските лидери отправиха серия от нападки срещу Доналд Тръмп заради антиевропейската му риторика, като го обвиниха в липса на уважение, пише ГАРДИЪН. Опитите на британския премиер Тереза Мей „да се намести“ в ролята на посредник между Европа и САЩ бяха отхвърлени от участниците в съвещанията, отбелязва вестникът.
ГАРДИЪН пише и за събитията в Румъния. Политическата криза в страната се задълбочи, след като ключови поддръжници на правителството се обявиха срещу постановлението, което според някои ще позволи на корумпирани политици да избегнат наказание. Националният омбудсман Виктор Чорбя промени първоначалната си позиция в полза на постановлението и заяви, че ще го оспори пред конституционния съд с мотива, че иначе почти цялата публична администрация ще се отърве от преследване по наказателния кодекс. Малка унгарска партия, която поддържа правителството, също се противопостави на постановлението вчера, заявявайки, че мярката трябва да бъде дебатирана в парламента. Правителството претърпя още един удар, след като православната църква, към която принадлежат 85 процента от румънците, обяви, че борбата с корупцията трябва да продължи и виновниците да понесат наказания, пише ГАРДИЪН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44