Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново са реставрирани са 13 рушащи се сгради, паметници на културата

Велико Търново
Снимка: Сияна Спиридонова

Реставрирани са 13 рушащи се къщи в старинната част на Велико Търново, които са със статут на паметници на културата и са част от груповия ансамбъл „Старо Търново“. Издадени са разрешителни за ремонти по фасадите на още десетина сгради,  частна собственост, които са в архитектурния резерват, съобщава кореспондентът ни Здравка Маслянкова:

Ремонтите бяха направени след предписания от Община Велико Търново, защото рушащите се фасади бяха опасни за преминаващи в близост хора и автомобили. Изготвени са общи силуетни планове за сградите по улиците „Независимост“, „Велчо Джамджията“ и „Стефан Стамболов“, които облекчават процедурите по съгласуване на фасадните ремонти. На собствениците на 36 сгради в Стария град на Велико Търново са издадени предписания за укрепване и обезопасяване. 

Законът за културното наследство предвижда глоби до 10 000 лева, ако културната ценност е унищожена и не е възстановена в срок. За фирмите санкцията е до 30 000 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44