Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален автомобил обучава бъдещи шофьори с двигателни затруднения

Снимка: http://www.auto-press.net

Могат ли хората с двигателни проблеми да станат пълноправни участници в движението по пътищата? Отговор на този въпрос дава столична школа за шофьорски курсове, където специализиран учебен автомобил позволява да се правят индивидуални настройки в зависимост от всеки конкретен случай на увреждане

Досега обучението на бъдещите шофьори с двигателни проблеми е било труден и скъп процес, обяснява Владимир Василев, собственик на автошколата, закупила специализирания автомобил.

Той разполага със специална лостова система, с чиято помощ контролът върху газта и спирачката е прехвърлен върху волана. Това позволява на хора с намалена или затруднена подвижност на долните крайници да управляват без затруднения. Автомобилът е с автоматична предавателна кутия. За по-лесно управление при проблем с горните крайници е проектирана въртяща се топка с джойстик за управление от волана.

При нужда се поставя предпазител върху педала на газта или устройството за освобождаване и застопоряване на ръчната спирачка.

Други функционалности на автомобила са смяната на мястото на лоста за пътепоказателите и удължаване на скоростния лост.

Със закупуването на специализирания автомобил автошколата цели да подпомогне интеграцията на хората с двигателни проблеми в обществото, предоставяйки им възможност за по-голяма независимост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44