Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилско в криза за консумативи за огрев

Снимка: БГНЕС

След дървата за огрев привършват и запасите от пелети в Кюстендил и региона. Малките количества, които се произвеждат в двата цеха - в Кюстендил и село Згурово, се продават по предварителна заявка.

Цените на пелетите вървят от 300 до 500 лева за тон в зависимост от качеството и калоричността им. Има заявки от София, от цяла Югозападна България, дори и от Гърция, където пелетите струват между 140 и 170 евро за тон. По информация на фирмите заявките са за месец напред.

Пелетите все повече изместват дървата за огрев, коментират кюстендилци. Не замърсяват толкова и излизат по-евтино. Жилище от 100 квадратни метра разходва до 20 кг пелети на ден в тежката зима.

Само една фирма в Кюстендил предлага и все още продава дърва за огрев - и там обаче е въведено ограничение - по 2-3 кубика, за да има за повече киленти.

След обилните снеговалежи времето се затопли, камионите обаче не могат да стигнат до отрязаните през есента дърва в планината по размекнатите пътища и затова кризата с твърдото гориво е голяма и продължава.

Много от домакинствата минават на ток.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44