Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

ТРУД и СТАНДАРТ съобщават за вчерашния инцидент в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", при който греда се стовари върху автомобил и уби на място жена в лек автомобил. Движението през тунела ще бъде спряно, докато се осигури пълната му безопасност, а пътуващите по "Хемус" ще трябва да разчитат на стария път през Ботевград, съобщава СТАНДАРТ. Безхаберието на държавата уби жена в тунел на "Хемус", пише в заглавие вестник СЕГА.

Същият вестник публикува материал за цените на горивата у нас. Само в пет европейски страни масовият бензин е по-евтин в сравнение със средната цена в България. При дизеловото гориво цените са по-ниски в десет европейски държави. На фона на българските доходи в сравнение с тези в повечето европейски страни обаче цените на горивата у нас изглеждат твърде високи. Парадоксално е, че по-големи цени поддържат големите вериги – тези, които заради големия оборот би трябвало да са по-евтини. Още по-парадоксално е, че обвинените в картелно споразумение търговски фирми поддържат еднакви средни цени на бензина и на дизела. През миналата седмица средната цена на литър бензин в тези вериги е 2 лв. и 12 ст. или с 5 ст. по-висока от средната за страната, пише вестник СЕГА.

Работодателите ще подбират кадри още от училище, пише 24 ЧАСА. Това ще позволява системата за кариерно ориентиране, която се поддържа от министерството на образованието и науката. В системата ще има модул, подобен на трудовите борси в интернет. Новият модул ще позволи първо работодателите да публикуват обяви за временна и сезонна работа. За тях ще кандидатстват учениците над 15-годишна възраст. По-големите пък ще могат да създадат свои профили, в които да обявят автобиография с постиженията си в училище и личните качества и умения, пише 24 ЧАСА.

Същият вестник публикува интервю с Илко Семерджиев, в което служебният министър на здравеопазването обещава положителна промяна за пациентите "от май нататък", ако заработи Националният рамков договор. Абсурд е 3500 да чакат за лечение, което е осигурено, отбелязва Семерджиев. Идеята на министъра за електронна здравна карта може да влезе в сила до две години, става ясно още от интервюто.

СТАНДАРТ отделя внимание на днешното посещение на държавния глава в Берлин. Президентът Румен Радев ще представи икономическите приоритети на България и условията за инвестиции у нас пред сто крупни немски фирми. Заедно с него ще бъдат министрите на икономиката и на външните работи Ради Найденов и Теодор Седларски, допълва СТАНДАРТ.

Възможни са проблеми с тока в населени места на девет области в Западна България заради започващи от днес планови ремонти на мрежата, предупреждава МОНИТОР, цитирайки съобщение от "ЧЕЗ Разпределение". Захранването ще бъде прекъсвано по график по време на ремонтите в София-град, София-област, Видин, Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Монтана и Перник за периода от 6 до 12 февруари, съобщава вестникът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44