Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шивачки в Дупница излизат на протест

Снимка: БГНЕС

Над 150 шивачки от италианската фирма "Мароки Шуус" в Дупница излизат на протест днес заради невзети заплати за 3 месеца. Протестът е насрочен за 16 ч. пред входа на предприятието, което шиело саи на ишлеме за Италия.

Шивачките са били на 6-месечен изпитателен срок. През октомври м.г. фирмата приключила дейността си и вече е преместена на адрес в пловдивското с. Марково, установила проверка на Областната инспекция по труда в Кюстендил. Някои от шивачките имат да получават до 2 хиляди лева. Съпругът на една от работничките организира през седмицата индивидуален протест – той разполагаше колата си на входа на завода в Дупница с плакати и националния флаг по нея, за да напомни за невзетите заплати на съпругата му и колежките им. 

Единствената възможност пред шивачките е да водят съдебни дела срещу бившия си работодател, коментират експерти. Преди няколко години две работнички, сестри, починаха в производственото хале на същата фирма в рамките на двадесетина дни. Образуваното досъдебно производство установи, че смъртта им е настъпила от инфаркт или сърдечни проблеми, а не от тежките условия за труд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44