Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерика Могерини ще търси подкрепа от САЩ за прекратяване на насилието в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на ЕС призоваха отново за край на насилието в Източна Украйна. Те обсъдиха позицията си по конфликта между Русия и Украйна преди посещението на върховния представител Федерика Могерини в САЩ.

За да се подобрят условията на живот в Украйна е нужна сигурност, отбеляза Федерика Могерини:
Ситуацията в източните украински региони определено бе крайно тревожна. Повтаряме призива боевете там да спрат.
Върховният представител по външната политика беше пестелива в думите по отношение на украинския конфликт, но темата отне повече време от предвиденото за дискусии от министрите. След срещата тя уточни, че тази седмица ще има срещи в Белия дом със съветника по национална сигурност на президента Тръмп – Майкъл Флин и старши съветника Джаред Къшнър, както и с държавния секретар Рекс Тилърсън и със секретаря по отбраната Джеймс Матис. Могерини подчерта, че ще търси допирни точки по редица международни въпроси, включително кризата в Украйна.
Холандският външен министър Берт Кундерс уточни на излизане, че позицията на 28-те за санкциите срещу Русия остава непроменена:
Бяхме информирани за мирния процес на Нормандската четворка и очевидно подчертахме, колко стратегически важно е в този момент ясно да се обясни на воюващите страни да се придържат към мирното Минско споразумение. Санкции не обсъждахме. Те са обвързани с Минск и не можем да ги премахнем, докато условията на примирието не са изпълнени.
България, представена от посланик Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към ЕС, е подчертала, че ЕС не трябва да пренебрегва реформата в Украйна на закона за образованието и държавния език. България се надява, че тази реформа ще отчете интересите на българското малцинство в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44