Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 000 студенти у нас ще получат европейски стипендии още през зимния семестър

Снимка: БГНЕС

Над 10 хиляди студенти от всички висши училища в страната ще получат европейски стипендии още през зимния семестър. От Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез ОП "Наука и образование за интелигентен растеж“ се отпускат 6 млн. лева. 

Близо 8000 студенти от приоритетни професионални направления ще бъдат подкрепени за много добър успех. Те ще получават по 120 лева в продължение на пет месеца. Целта на тези стипендии е да се стимулира обучението на специалисти, за които има дългосрочен дефицит.

Над 2 700 студенти ще получат по 200 лева еднократно за специални постижения след участие в научни разработки.

Със стипендии за специални постижения най-голям е броят на бъдещите медици, юристи, медицински сестри, финансисти и архитекти.

С парите от ЕС могат да се отпускат стипендии и награди и на студентите в частни висши училища.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44