Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потребителите в ЕС ще могат да гледат телевизия и филми по интернет, дори когато са в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС постигна снощи споразумение, което ще позволи на потребителите да гледат телевизия и филми по интернет, дори когато са в чужбина. 

Често хората, които са платили абонамент за музика, филми, електронни книги, игри или друго съдържание по интернет, не могат да отворят съответния сайт или приложение през компютъра и мобилния си телефон когато пътуват в друга държава от ЕС. 64% от потребителите ползват интернет именно с тази цел, по данни на Евростат.

Тази нощ Малтийското ротационно председателство докладва, че институциите на ЕС са постигнали съгласие по нов регламент, който ще реши проблема.

Почти 1 година се водеха преговори по законодателството, като част от трудностите бяха свързани със защитата авторските права.

На тристранната комисия снощи евродепутати и представители на правителствата са постигнали компромис – отпадането на ограниченията ще важи само за платените услуги в интернет и ще включва метод за проверка на постоянното местожителство на потребителя чрез IP адрес.

Идеята е реформата да влезе в сила заедно с отпадането на роуминг таксите от юни месец за хората, които временно пътуват в друга страна от ЕС и ползват мобилно устройство.

Текстовете тепърва формално трябва да се гласуват от ЕП и от 28-те правителства. Посланиците на съюза днес се очаква да одобрят последната част от законодателството за цените на едро в роуминг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44