Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще направи проучване на пазара преди окончателно да реши дали ще глоби "Газпром"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eврокомисията ще направи проучване на пазара преди окончателно да реши дали ще глоби руската компания "Газпром", или ще сключи споразумение с нея. Това обясни комисарят по защита на конкуренцията Маргрете Вестагер

Повече от 4 години Брюксел разследва "Газпром" заради монополното му положение в България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Комисията смята, че руската фирма неправомерно е принудила тези държави да плащат твърде високи цени за внос на природен газ. 

Вестагер потвърди, че "Газпром" е изпратила предложение за сделка с Комисията, което ще бъде проучено:

Не сме хвърлили още решението за глоби в машината за унищожаване на документи. Искаме да се уверим, че предложените ангажименти от "Газпром", ще удовлетворят нашите искания. Следващата стъпка е да направим пазарен тест на ангажиментите. Кога ще вземем окончателно решение – не мога да кажа. Но първо трябва да видим дали обещанията ще разсеят нашите опасения и дали те ще гарантират свободното движение на природен газ на конкурентни цени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44