Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: България остава на дъното по размер на минимална работна заплата

Снимка: БГНЕС

Социалноикономическото разделение между Източна и Западна Европа остава, показват данните за минимална месечната работна заплата, публикувани от Евростат. България остава на дъното на класацията, но леко смалява разликата с Люксембург, където минималната заплата е най-висока в Европейския съюз.

Традиционното изследване включва 22 от общо 28 членки на ЕС, където със закон са въведени прагове за минималната работна заплата. Към 1 януари 2017 г. в България тя е 9 пъти по-ниска от тази в най-богатия Люксембург – 235 евро срещу 1999 евро месечно. Минималната работна заплата у нас е нараснала със 109% за последните 9 години. Според статистиката през 2008 г. тя е била едва 112 евро.

Единствено в задлъжнялата Гърция, която е под тежка програма за реформи, минималният праг на месечно възнаграждение е намалял с 14% през изтеклия период. Повод за оптимизъм у нас обаче трудно се намира, тъй като все още България е в групата от 10 централно- и източноевропейски страни с минимално заплащане под психологическата граница от 500 евро месечно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44