Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелник ще бъде домакин на фестивала на "Златен грозд“

Снимка: Николай Кръстев

 Днес и утре най-малкият град в България ще бъде домакин на фестивала на мелнишкото вино "Златен грозд“.  

Атрактивни демонстрации и много изненади са приготвили организаторите на събитието  за гостите на Мелник и почитателите на божественото питие. 

 Фестивалът ще започне с  тържествен  водосвет  за здраве на хората и берекет на лозята. Собственици на винарски изби в региона  и местни производители на прочутото вино, отлежавало в тунелите на старите мелнишки къщи  ще изложат  най-добрата си продукция, която може да бъде дегустирана от всички гости на фестивала. Прецизно жури от експерти ще оцени и награди най- добрите вина, представени  с търговската марка на избите, като ще има отделен конкурс за домашни вина от категориите „ Широка мелнишка лоза“ и „ Букет“. 

Местни фолклорни групи и състави ще представят народните обичаи, свързани с грижата за лозята и приготвянето на прочутото мелнишко вино, за което  старите хората казват, че е толкова гъсто, та  може да се носи в кърпа. Публиката, която ще участва в слепи тестове, също ще излъчи  свой победител. Гостите на  Мелник ще могат  да посетят и  музея на виното, който  във фестивалните дни ще е  с вход свободен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44