Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското гето край италианския град Фоджа ще бъде премахнато

Снимка: БГНЕС

Българското гето край италианския град Фоджа ще бъде премахнато. За това се разпореди кметът на града Франко Ландела. Съдействие за решаване на въпроса е оказал посланикът ни в Рим Марин Райков.

Пребиваващите в гетото български роми, които в момента са около 100 души, сред тях и деца, трябва да го напуснат до десет дни. Там те живеят нелегално при изключително мизерни и нехигиенични условия, за някои от бараките е ползван дори етернит, а през декември миналата година избухна пожар и загина един мъж.

Марин Райков е обяснил, че по подобен начин български роми живеят не само в България, но и в други страни от Европейския съюз. Посланик Райков е предложил френския модел за решаване на проблема, като на специално определени места се монтират каравани, снабдени с ток и вода. Условието е, че децата да ходят на училище, да се плащат разходите и комуналните услуги и да не се отказва работа, предоставена от социалните служби.

Предложението ще бъде обсъдено от ръководството на област Пулия, за да бъдат намерени място и средства за реализирането му.

Гетото край град Фоджа ще бъде разрушено, а теренът - почистен и саниран.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44