Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 хиляди души с двойно гражданство са в избирателните списъци в област Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Над 10 хиляди граждани на Македония, Сърбия, Черна гора и Косово, които имат и българско гражданство с адресна регистрация в Кюстендил, са в избирателните списъци за парламентарния вот на 26 март. Списъците вече са поставени пред избирателните секции. 

В списъците "чужденците" са с две имена и с кюстендилския си адрес. Досега почти не се е случвало някой от тях да пристигне в Кюстендил или в някое от селата, където има адресна регистрация, за да гласува. Кметове казват, че е имало гласували по постоянния си адрес на евроизборите на 25 май 2014 година в секции в Скопие и в Битоля, след това обаче те са били осъдени за нарушаването изискването за уседналост - с по 500 евро или с условна присъда. 

Напливът на предимно македонски граждани за българско гражданство и адресна регистрация в Кюстендил е от години и продължава. Собственици на жилища в града казват,че им предлагат по 100 лева на човек, за да го регистрират на адреса си, има и посредници, които взимат добра комисиона за това. Преди няколко години общината обяви, че на един адрес при местното второ основно училище са регистрирани над 350 чужденци. След това законът беше променен и броят на регистрираните зависи от жилищната площ на имота.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44