Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското парламентарно събрание избира новия президент на федералната република

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой ще е новият президент на Федерална република Германия ще стане официално известно едва днес следобед, но не се очаква някой да измести фаворита за този пост – Франк-Валтер Щайнмайер. Той е кандидат на социалдемократите, но и на християндемократите, които не излъчиха свой и ще подкрепят Щайнмайер. Освен двете най-големи партии подкрепа за Щайнмайер гарантира и либералната Свободно демократическа партия. С това се смята, че досегашният външен министър има повече от необходимите гласове, за да бъде избран за президент.

В Германия президентът не се избира пряко, а от така нареченото Федерално събрание – специален орган, който се състои от 1260 души. Това са всички депутати – в момента 630, както и още толкова представители на германските провинции. Сред тях има хора на политиката и бизнеса, артисти, спортисти, дори известни ютюбъри. Член на Федералното събрание е дори треньорът на националния отбор по футбол Йоги Льов.

Изборът започва в 12 часа местно време. Ако Щайнмайер събере най-малко 631 гласа още от първия път, вотът приклюва. Ако няма толкова гласове, той се повтаря, като при трето гласуване е необходимо само просто мнозинство. Не се очаква обаче да има повече от едно гласуване.

Другите кандидати за поста са излъчени от Левицата, крайнодясната Алтернатива за Германия, свободните избиратели на Бавария и Пиратската партия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44