Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тунис не подкрепя идеята за бежански центрове извън ЕС

След разговорите си, Меркел и Шахед посетиха площада, където Анис Амри уби 12 души на коледен базар в Берлин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тунис не вижда възможност за изграждане на приемни центрове за бежанци на своя територия. Това заяви премиерът на страната Юсуф Шахед след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Тунизийският премиер обяви, че страната му няма необходимия капацитет, за да поддържа бежански центрове на своя територия. Изграждането на такива центрове е част от плана на ЕС за справяне с миграционния поток към Европа. А част от плановете на Германия за ускорено екстрадиране на мигранти без право на убежище е стимулиране на доброволното им напускане на страната, вкл. чрез финансово подпомагане. Договорихме се за обмен на информация относно онези тунизийски граждани, които нямат право на закрила в Германия. Те трябва да се връщат в Тунис по възможност доброволно и евентуално с финансова помощ за започване на нов живот в Тунис, заяви премиерът Юсуф Шахед в Берлин.

Освен бежанската тема, Шахед и Меркел обсъдиха и общи мерки в борбата с тероризма, след като на 19-ти декември тунизийският гражданин Анис Амри се вряза с камион в коледен базар в Берлин и уби 12 души. Разследването на случая разкри сериозни слабости в работата на германските власти, но и нежеланието на Тунис да съдейства: Оказа се, че след отказ за убежище в Германия Амри е трябвало да бъде екстрадиран, но тунизийските власти не са му издали необходимите лични документи. Шахед отхвърли всякакви обвинения в тази посока, а Меркел изрази категоричната позиция на Германия, че независимо от това, дали става дума за потенциални терористи или не – хора, които след съдебно решение или решение на компетентните власти нямат право на закрила в Германия, трябва да напуснат страната.

След серия атентати през 2015 г., за Тунис – единствената функционираща демокрация в арабския свят, която даде началото на „арабската пролет“, терористичната заплаха остава основен проблем. На този фон правозащитници в Германия се обявиха срещу плановете на ЕС да връщат мигранти в Тунис. Карл Коп от неправителствената организация ProAsyl заяви: Тунис е единствената демократична страна в арабския свят, но е все още нестабилна. Упражняването на натиск върху правителството би разклатило тази крехка демокрация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44