Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните министри от НАТО обсъждат разпределението на разходите за отбрана

Снимка: БГНЕС

Военните министри от НАТО ще обсъждат днес разпределението на разходите за отбрана. Съвещанието в Брюксел ще е първото на министерско равнище, откакто новият американски президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Тръмп иска от европейските съюзници да поемат по-голям дял от финансовата тежест, но засега само четири държави, освен САЩ, отделят договорените 2 процента от БВП за военни цели. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази оптимизъм преди срещата с шефа на Пентагона Джеймс Матис:

Уверен съм, че военните министри ще потвърдят още веднъж неразривното значение на трансатлантическата връзка, която крепи НАТО, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Освен разходите за отбрана, отношенията с Русия и борбата с групировката „Ислямска държава“ също са в дневния ред на днешната среща на министрите на отбраната от НАТО. Тръмп критикува неколкократно съюзниците, че не плащат достатъчно за отбрана и не отделят необходимото внимание за противодействие на джихадистите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44