Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Около три хиляди са учителите, които преподават в клас, без да имат дипломи за педагози, пише МОНИТОР. По думите на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози. Те са назначени със статут на нередовни учители и затова заплатата им е с 15 процента по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лева.

Средната заплата у нас мина психологическите 1000 лева, съобщава СТАНДАРТ. Още един рекорд отчете вчера Националният статистически институт. Безработицата падна до исторически ниски нива – 6,7 на сто при 7,9 на сто година по-рано. България е сред отличниците в Европейския съюз по ръст на икономиката. 2016 година е приключила с 3,4 процента увеличение на брутния вътрешен продукт, което ни нарежда на второ място във временното класиране в Евросъюза след Румъния, пише още СТАНДАРТ.

България е сред страните с най-силен растеж в ЕС, а повечето икономисти прогнозират 2017 година също да е добра, пише КАПИТАЛ DAILY. През последното тримесечие на миналата година основните движещи сили на икономиката са износът и потреблението. Липсващата съставка отново са инвестициите, отбелязва КАПИТАЛ DAILY.

Водеща за вестник ДУМА е новината, че прокуратурата проверява военното министерство за над сто съмнителни военни поръчки, при които са установени нарушения. Изданието цитира служебния министър на отбраната Стефан Янев, според когото при обстойна проверка са били констатирани недобри практики. Докладът на Янев обхваща различни договори, някои от които за стотици хиляди лева, изтъква ДУМА.

ТРУД съобщава, че сред разследваните обществени поръчки е и скандалната поръчка с дефектните парашути. До ден-днешен не е ясно защо, след като от САЩ са ни предложили дарение от 453 нови парашута на стойност около 6 милиона долара, Министерството на отбраната не е прекратило обявения търг. Далаверата гръмна в началото на 2015 година, когато стана ясно, че доставени от Германия парашути не отговарят на спецификацията на търга. Поръчката бе на стойност 1,6 млн. евро и бе прекратена само частично, припомня ТРУД.

По темата пише и вестник СЕГА, като припомня, че срещу предшественика на Янев на министерския пост – Николай Ненчев, вече има две дела в съда – за ремонта на руските изтребители МиГ-29 и за униформите на армията.

Водещата новина във вестник СЕГА е на здравна тема. От тази година при изписване от болница пациентите ще получават документ, който ще ги осведомява какво точно лечение са получили и каква е цената му, пише вестникът. Новата мярка за упражняване на контрол от страна на пациента бе договорена при вчерашния старт на преговорите за рамков договор за 2017 година между Здравната каса и Лекарския съюз. Според управителя на НЗОК Глинка Комитов фишът за цената на лечението ще даде информация колко трябва да е бъдещото остойностяване на медицинските дейности, пише вестник СЕГА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44