Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарните групи в ЕП отново влязоха в спор относно фактите в текста на СЕТА

| обновено на 15.02.17 в 13:49
Снимка: europarl.europa.eu

Търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА,  получи зелена светлина от ЕП с 408 гласа „за“ срещу 254 гласа против и 33 въздържали се. Споразумението влиза в сила частично от април, предстои ратификация в 28-те държави на Съюза, включително в българското НС. За договора за свободна търговия и инвестиции гласуваха групите на ЕНП, Либералите и Консерваторите. Част от групата на социалдемократите беше против, заедно със "Зелените", крайната левица и евроскептичните формации. 

CETA цели премахване на митата върху повечето стоки и услуги и уеднаквяване на производствените стандарти. Институциите на Съюза и повечето правителства вярват, че споразумението ще донесе милиарди в полза на икономиките, но все още има противници на договора. 

По време на дебатите парламентарните групи отново влязоха в спор относно фактите в текста и дали той защитава правата и здравето на потребителите.

Групите на националистите и евроскептиците, водени от французите на Марин льо Пен и на британците на Найджъл Фарадж, заявиха, че СЕТА е пагубно за европейците. Крайната левица също категорично отхвърли договора, защото бил в услуга на многонационалните корпорации. Против обаче ще гласуват и проевропейски настроените „Зелени“, обяви депутатът Яник Жадо:

Кой договори това споразумение - господин Харпър-климатоскептикът, който днес съветва корпорациите, г-н Барозу, който днес съветва Голдман Сакс, бившият комисар по търговията г-н Де Гухт, който също днес съветва мултинационални компании…

Българският социалист Георги Пирински от традиционната левица препоръча бламирането на СЕТА като докладчик на парламентарната Комисия по заетост и социални въпроси:

Модели и анализи на реалната икономика дават не повече от 0,018% ръст на работните места в Съюза следващите 6 до 10 години и увеличаване дългосрочната безработица. Нито една глава специално не защитава малките и средни фирми.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер заяви твърда подкрепа за търговския договор и обвини шефа на социалистите и демократите Джани Питела, че не контролира собствената си група, която се разделила на две по въпроса. Питела му отвърна:

В нашата група цари уважение. Не сме казарма и никога няма да бъдем.

Освен либералите, традиционно скептичните британски консерватори, които са трети по численост, изненадващо подкрепиха СЕТА, каза лидерът им Сайед Камал:

Антикапиталистите, ето там, и антиглобалистите от другата страна - всъщност те правят най-голяма услуга на корпорациите, които с техните адвокати и лобисти се опитват да подкопаят регулаторната база, предлагана днес.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44