Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел: България трябва да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система

ЕП гласува регламент, според който всички граждани на ЕС и трети страни трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни при преминаване външните граници на Съюза. 

Мярката е насочена към борбата с тероризма и феномена "чуждестранни бойци" – европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, ползвайки фалшиви или откраднати документи. 

Системните проверки няма да важат единствено за Дания, Обединеното кралство и Ирландия, които имат изключение в договорите си относно сферата на вътрешни работи. 

България обаче е длъжна да прави проверки, въпреки че не е още част от Шенгенското пространство. По този повод в пленарната зала българските евродепутати Мария Габриел и Емил Радев от ЕНП призоваха България да получи пълен достъп до Шенгенската информационна система.

За да може това, което имаме като цел, предотвратяване на терористични атаки, по-добър обмен на информация и повишаване и укрепване на сигурността на Европа, да може да се случва. Давайки достъп на България до Шенгенската информационна система, със сигурност ще бъде една важна стъпка напред в правилната посока, обясни Мария Габриел.

Наскоро в интервю за програма "Хоризонт" представител на Малтийското ротационно председателство на Съвета на ЕС потвърди, че се обсъжда решение за технически достъп на българските власти до информационните системи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44