Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 144 години от гибелта на Левски

Снимка: БГНЕС

144-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана тази вечер в родния му град Карлово с възпоменателна церемония. След това в читалището ще бъде представен спектакълът на Театъра на българската армия "Тайната вечеря на Дякона Левски".

Урок по родолюбие в памет на Апостола на свободата Васил Левски са планирали в Националния исторически музей. Проявата е организирана от Детския образователен център към музея и от Искрен Красимиров, праправнук на Ботевия четник Никола Минков.

В Луковит годишнината ще бъде отбелязата с откриването на паметни плочи на къщата, в която е живял оръжейникът на Левски Витко Лалев Йончев, както и на фасадата на сграда, където е имало хан, в който Васил Левски е пренощувал при конвоирането му от Търново за София през 1873 година.

105 ученици от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” във Варна написаха есе за Апостола в навечерието на годишнината от обесването му. Идеята е на учителката по история Мария Петрова, която от всички написани есета е създала едно със заглавие ”Седем педи ме делят от моя Апостол”. Заглавието кореспондира с височината на бурето, което Али чауш е ритнал под краката на Левски в деня на обесването му през 1873-та година. 

Жители на Кърджали развяха 144 национални знамена в памет на Васил Левски. Те участваха в шествие, посветено на годишнината от обесването на Апостола. Маршът, предвождан от гвардейския ученически отряд, премина през центъра на града и завърши с поклонение пред паметника на Дякона. В шествието се включиха над 150 души, сред които евродепутатът Андрей Новаков и бившият народен представител Цвета Караянчева. Националните флагове от шествието ще бъдат раздадени на училища и държавни институции.

архивВ навечерието на годишнината излезе от печат и сборник с разкази, посветени на Васил Левски, с автор покойният журналист Димитър Дишев. Заглавието е "Искам да бъда свободен". Според редактора на книгата Димитър Николов, авторът е изучавал историята 40 години, за да напише 16-те разказа, в които представя Левски с всички негови несъвършенства и героични постъпки:

Не е добре да имаме идоли. Тази книга превръща Левски в човек. Показва го с всички негови страни - с всички негови несъвършенства, с грешките, които според някои може би е правил. Това е книга с изцяло положително отношение към Васил Левски - един много силен, много смел, много амбициозен човек, който е искал да бъде свободен, искал е народът му да бъде свободен. А това, че според някои хора той не е бил прав в методите си, или че е извършил убийство по тази и тази причина, или е поръчал да бъде извършено престъпление - времето и каузата са го налагали. 

Неотдавна историци от общинския комитет „Васил Левски“ във Велико Търново отправиха апел Министерският съвет и Народното събрание да сменят датата 19 февруари, на която официално отдаваме почит към Апостола и това да става на 18 февруари. Проф. Петко Петков посочва:

Всички знаят, че правилната дата е 18-и, но ние така сме свикнали. И когато децата, на които толкова много държим, се изкушават да попитат: "Извинявайте, но в учебника пише 18-и. Вие защо ни изкарвате пред паметника на левски в София на 19-и?"

БГНЕСПо повод 144-ата годишнина от смъртта на Васил Левски, билетите за националния Военно-исторически музей днес са с намалена наполовина цена. Посетителите ще могат да видят автентични вещи на  Апостола. От 11.30 часа в кинозалата на музея започва дискусия, посветена на личността и делото на Левски. Входът е свободен.

Два музея - „Затвор“ и „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново днес са безплатни за посещения. В търновския затвор Дяконът е бил окован в килия от 27 до 30 декември 1872 година след залавянето му при Къкрина. В музей „Възраждане и Учредително събрание“ се пазят лични вещи на Левски, двата печата на Българския революционен комитет и дяконският орар на Апостола.

Преди време Великотърновският исторически музей направи технологично изследване на църковния пояс. Установено е, че вложените материали са от периода на XIX век. Ширитите, пайетите и сърмените кръстове на орара произхождат от други църковни вещи и са преизползвани при направата на църковния пояс. Ценната вещ е получена в музея като дарение през 1985 година от Димитър и Веска Топлийски от София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44