Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месопустна Задушница е

Снимка: БГНЕС

Днес е Месопустна Задушница. Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди Великия пост. В храмовете ще бъдат отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. За Задушница мнозина записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, отслужвани в храмовете.

Добре е да почетем тяхната памет, защото тогава разбираме какво са ни дали и за какво живеем, казват църковни служители.

На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внизапно починали или останали без погребение.

Традиционно за Задушница се приготвят питка и жито. Хората палят свещички, за да видят в огъня образа на своите близки.

В столицата - за улеснение на гражданите във връзка с днешната Задушница, от Столичната компания за градски транспорт осигуряват допълнителни превозни средства. Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут от ж.. "Борово" до квартал "Орландовци". До Гробищен парк "Бакърена фабрика" ще се движат временни автобусни линии с номера 83 А и 108 А. За обслужване на гробищните паркове "Централни гробища" и "Малашевски гробища" се предвиждат допълнителни автобуси 18 А, 79 А, 86 А и 90 А.

Дежурни служители на Пътна полиция ще насочват водачите на леки автомобили за паркиране около гробищните комплекси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44