Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И българите в Кипър прекланят глава пред паметта на Апостола на свободата

Снимка: Бранислава Бобанац

И българите в Кипър днес прекланят глава пред паметта на Апостола на свободата. Възпоменателна церемония е насрочена за 14 часа в кипърската столица Никозия, където нашите сънародници ще отбележат 144-та годишнина от неговата гибел.

Венци и цветя в знак на почит и признателност полагат днес много българи от различни краища на Кипър пред барелефа на Апостола на Свободата Васил Левски пред сградата на посолството на страната ни в Никозия. Тържественото отбелязване на 144-та годишнина от гибелта на идеолога и организатора на българската национална революция е по инициатива на българското посолство, подкрепена от Съюза на българите в Кипър и българските училища на острова.

За безсмъртието на Левски и неговото място във времето и в днешна България говори посланикът на страната ни в Кипър Христо Георгиев. В този ден на памет и преклонение кратка художествена програма и поетичен рецитал посвещават на националния ни герой малките българчета от четири наши училища на острова.

“Какво е Левски за всеки от нас?” бе главният въпрос и на открия урок по родолюбие, който бе изнесен в събота пред децата от училище “Никола Вапцаров” в Никозия от българския посланик Христо Георгиев. “Левски е вечен, той е част от България, част от всеки от нас”, подчерта пред тях дипломатът ни.

Барелефът на Апостола на свободата в Никозия бе открит през декември 2012 г. и кипърската столица стана четвъртото българско място по света след Париж, Вашингтон и Токио, където има паметник на националния ни герой. Той бе изграден с дарения от българи и кипърци. Най-голямата сума - 5000 евро, бе предоставена от Крис Виоларис, кипърски бизнесмен, който работи в България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44