Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Русия си поделят повече от половината от световния оръжеен пазар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ и Русия си поделят повече от половината от световния оръжеен пазар през последните пет години, сочат данните от доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм – СИПРИ. Търговията с оръжие през тези години е достигнала най-големия си обем след Студената война, сочи документът, цитиран от ДПА.

Съединените щати продължават да са водещ световен износител на оръжие с една трета от продажбите, реализирани в 100 страни. Най-големите купувачи са Обединените арабски емирства, Турция и Саудитска Арабия. Рияд е вторият най-голям световен вносител, увеличавайки почти тройно вноса си спрямо периода 2007-2011 г. Сред най-доходоносните артикули на американския износ са самолети и системите за противоракетна отбрана.    

Русия се нарежда на втора позиция с дял от 23 процента и продажби на оръжие в 50 страни. Основните купувачи на руско оръжия са Индия, Виетнам, Китай и Алжир. Трети в класацията е Китай с малко над 6% от общия оръжеен износ. Следват го Франция, Германия и Великобритания.

Чувствително се е увеличил вносът на оръжие в Азия, особено в Индия и в Близкия rзток, където търсенето е нараснало двойно, сочат още данните от доклада на СИПРИ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44