Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои обществено обсъждане на Стратегията за развитие на научните изследвания

Стратегията е условие за оперативните програми за наука, подчерта министър Денков

Снимка: БГНЕС

Ако страната ни не е готова със Стратегията за развитие на научните изследвания, Европейската комисия е задължена да спре двете оперативни програми. Това са Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Програмата за иновации и конкурентоспособност в частта за наука и иновации. 
В средата на март стратегията ще бъде представена за обществено обсъждане, каза пред учени от БАН министърът на образованието проф. Николай Денков:
Основното предварително условие е завършена, изпълнена със съдържание иновационна стратегия за интелигентен растеж. Тази стратегия обаче включва няколко компонента, които са свързани с науката и тя не може да бъде завършена, не може да бъде приета от Европейската комисия, ако ние не сме запълнили тези елементи, свързани с науката – съвременна стратегия за развитие на научните изследвания, анализ на наличната научна апаратура в страната и в резултат – дефиниране на така наречената "Национална пътна карта за научна инфраструктура", която да показва кои са ключовите мащабни инфраструктурни научни проекти, които България иска да изпълнява, и също така, откъде се очаква тяхното финансиране.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44