Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовите министри от ЕС трябва да постигнат съгласие за предотвратяване на данъчното избягване

Снимка: БГНЕС

Очаква се финансовите министри от ЕС да постигнат съгласие по ново законодателство за предотвратяване на данъчното избягване, обявиха преди началото на срещата комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси и министърът на финансите на Холандия Йерун Дейселблум.

Критериите за включването на определени държави в черен списък на ЕС, ако те не сътрудничат, ще бъдат съгласувани този следобед. Вторият аспект засяга затварянето на пропуските в данъчните правила, от които се възползват големи компании, за да скриват печалби в страни извън Евросъюза, благодарение на т.нар. „хибридни образувания и инструменти“ в банковия сектор и търговията.

Холандският министър и шеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи:

Надявам се и по двете теми да постигнем съгласие.

Еврокомисарят Пиер Московиси заговори за „революция“ в данъчната прозрачност. Той критикува Холандия и Люксембург, че досега с неохота са работили по темата и призова следващите ротационни председателства, като това на България, да вложат повече усилия:

Люксембургското и холандското председателство оставяха впечатление, че са протекционистки настроени. Но всъщност революционната прозрачност е завладяла всички страни. Отбелязвам, че всички държави, които председателстват Съвета на ЕС, имат отговорността за налагането на този нов модел, където всеки става ясно какъв е.

Московиси участва и в неформална среща на министрите от 10 държави, използващи еврото, които на доброволен принцип обсъждат въвеждането помежду си на данък върху финансовите транзакции – доказателство за принципа на „Европа на повече скорости“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44