Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остава сред 12-те страни от ЕС, които подлежат на специален мониторинг заради дисбаланси в икономиката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

EК отново отчете прекомерни дисбаланси в икономиката на България. Страната ни остава сред 12-те държави от ЕС, които подлежат на специален мониторинг, като е подчертават слабости в контрола на банките.

Банковият сектор е стабилизиран, но наследството от слабия надзор все още не е преодоляно. Все още са нужни действия за отстраняване на слабостите във финансовия сектор, разкрити от стрес тестовете – включително банковият и небанковият надзор, както и пречките при процедурите за несъстоятелност.

Отчита се висока задлъжнялост на фирмите. Процентът на лошите заеми е двуцифрено число, за разлика от средноевропейското равнище. Сред държавните предприятия с най-големи дългове са тези в енергетиката. За пример се дава АЕЦ "Белене", заради която се плати неустойка на Русия от над 601 милиона евро или 1,3% от БВП на страната. Пазарът на труда се подобри, но равнището на заетостта продължава да е слабо, а дългосрочната безработица – висока.

Сенчестата икономика и недекларираният труд остават големи. Припомня се лошата интеграция на ромите.

Повтаря се проблемът със застаряващото население и са цитирани данни на МОМ, че 14% от българите живеят извън родината.

Приходите на най-богатата част от населението са 7 пъти по-високи спрямо тези на най-бедните слоеве.

Повтаря се и проблемът с корупцията и недоверието към правосъдната система, което спъва инвестициите.

Докладът ще бъде обсъден с правителството, от което се очаква национална програма за реформи, съгласувана с общините и социалните партньори. През пролетта се очаква Комисията да отправи конкретен списък с препоръки към България за решаване на икономическите проблеми. Миналогодишните препоръки са почти неизпълнени, става ясно от доклада. За подобряване на реформите са помогнали задължителните условия за усвояване на еврфондовете, както и плана "Юнкер" за инвестиции. От безвъзмездните пари по програми сме усвоили 33% от общия бюджет до 2020.

От 13-те страни под специален надзор само Финландия напълно е премахнала чрез реформи икономическите си дисбаланси.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44