Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: От 1 380 деца мигранти, потърсили закрила в България, 972 са без родители

Снимка: БГНЕС

От 1 380 деца мигранти, които официално са потърсили закрила в България, 972 са без родители и не са обхванати от образователната система, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.
Според нея е наложително у нас да има регистър на децата на мигрантите, с който да работят всички институции, свързани с проблема. България трябва да защити две тези в международен план, каза Йотова:
В предстоящата промяна на Дъблинското споразумение на всяка цена да се защитават семействата на мигрантите и бежанците. Да се събират тези семейства. Второ - изпращането на специалисти в зоните на така наречените "горещи точки". Такива "горещи точки" вече работят в Гърция, в Италия, а защо не и в онези центрове извън територията на Европа, откъдето идват бежанците и мигрантите. Там да се работи не само по отношение на език, на култура, там да се обръща по-голямо внимание, особено на децата и особено тези, които са непридружени.

В българските  училища учат 143 деца мигранти, каза министърът на образованието Николай Денков. Изготвени са 2 наредби, които гарантират безплатно образование в детските градини и училищата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44