Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав има нов кораб

Нов кораб за хидрографски проучвания
Снимка: Ася Пенчева

От днес Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав има нов кораб за хидрографски проучвания.

Новият кораб е рожба на варненската корабостроителница "Делфин" и на собствен ход преодоля разстоянието от близо 400 речни километра по море и река, за да достигне до Русе. Катамаранът е построен със средства по на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" и е единственият кораб под български флаг с такава мощна хидрографска апаратура и лазерна система, която ще извършва заснемане на дълбочините в речното русло и ще създава модел на терена по протежение на брега, островите и заливите.

Това е новият хидрографен кораб, който ще влезе в строя, така че ветераните сигурно ще бъдат пенсионирани. Корабът "Дунав" след 77 години работа, му предстои една заслужена почивка, каза директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав капитан Павлин Цонев и допълни, че предстои да има нови попълнения от кораби - още един малък хидрографен и втори за маркиране на корабоплавателния път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44