Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е построила половината от стената по границата си със Сирия

Турция е построила около 290 км от съоръженията от стената, която изгражда по границата със Сирия за гарантиране на по-голяма сигурност срещу нападенията на терористите и срещу бежанските потоци. Ръководителят на службата, отговаряща за строежа, Ергюн Туран, заяви, че готовата част от стената представлява над половината от целия комплекс. Общата му дължина е 511 км. Бетонната стена с височина около 4 метра е оградена с бодлива тел и са разположени модерни съоръжения за наблюдение и контрол и през нощта, посочи той.

Изграждането на стената започна през 2015 г. с финансиране от правителствената служба за обществено строителство. Турция споделя 900 км граница със Сирия, която се тресе от гражданска война от 2011 г. насам. Стената минава през най-критичните турски области като  Шанлъурфа, Газиантеп, Суруч и др, където се намират и голяма част от бежанските лагери.

Турските власти по охраната на морските граници съобщиха, че са заловили група от 60 нелегални бежанци в района на Чанаккале при опит да отплават с надуваема лодка към гръцкия остров Лесбос. Групата, сред които имало жени и деца, били бежанци от Иран и африканските страни. Те са предадени на службата по миграцията, за да бъдат върнати обратно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44