Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на лордовете продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камарата на лордовете в британския парламент днес продължава обсъждането на проектозакона за Брекзит, като се засилват очакванията да бъдат внесени промени в начина, по който Великобритания ще обяви "началото на развода" с ЕС.

Едва ли някой очаква законопроектът да бъде блокиран в Камарата на лордовете, но правителството може да бъде подложено на натиск да промени плановете си, тъй като няма мнозинство в Горната камара на парламента. Сред обсъжданите поправки са правата на гражданите на ЕС на Острова; Северна Ирландия, която ще има граница с ЕС след Брекзит; гласуване в парламента на заключителната сделка по Брекзит и търсене на начини за оставане в общия пазар. Гласуване по тези въпроси не се очаква по-рано от сряда, а най-вероятно това ще стане следващата седмица.

Правителството обаче не е готово на отстъпки. Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд изтъкна, че това е само проектозакон, който трябва да постави началото на двегодишния процес.

След това ще има много възможности за обсъждания и дискусии, допълни Ръд.

Очаква се лордовете да принудят правителството да впише в законопроекта обещанието, което направи устно в Камарата на общините – че ще даде на депутатите право да гласуват заключителното споразумение за Брекзит, преди то да бъде предоставено за обсъждане в Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44