Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната изпрати 33-тия български военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

Церемония по изпращането на 33-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан се проведе в Казанлък
Снимка: Венелина Попова


С тържествена церемония в Казанлък министърът на отбраната Стефан Янев изпрати 33-тия български военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа".

110-те военнослужещи, между които и 8 жени, са предимно от състава на 61 Стрямска бригада. Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев и вицеадмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, взеха участие в тържествената церемония, проведена на площад "Севтополис“. 


Министърът и други висши военни поздравиха българските военнослужещи, а Старозагорският митрополит Киприян отслужи водосвет и подари икона на "Свети Георги Победоносец“ на контингента ни:

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синови Божии, обърна се владиката към строените на площада части.                

Пред журналисти министър Янев посочи, че България трябва да изпълни поетите ангажименти в НАТО за увеличаване на средствата за отбрана:

Този ангажимент е потвърден, от тук нататък трябва да вървим към неговата реализация, но е необходимо и да имаме някакъв вид пътна карта на България, национална.

Разбира се, че трябва да се увеличи издръжката на въоръжените сили в България, защото е недооценена през последните години. В това отношение, ние сме длъжници на армията.

Янев изтъкна, че НАТО е поел ангажимент мисията в Афганистан да продължи, докато е необходимо

В охраната на българското въздушно пространство могат да участват и други държави, но България, освен логистичен, няма финансов ангажимент за това, заяви пред журналисти военният министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44