Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме Баба Марта

| обновено на 01.03.17 в 14:02
Снимка: БГНЕС

Днес е първи март, който българите почитат като празника на Баба Марта и си разменят мартеници с пожелание за здраве. Те са и символ на наближаващата пролет. Няма конкретна дата, свързана с тази традиция, но се приема, че началото на обичая е някъде в древната езическа история. Връзването на усуканите бяла и червена нишка е познато и в други страни на Балканския полуостров, но най-много се тачи от българите.

Мартеницата е символ, който води началото си  от създаването на държавата ни, а обичаят е въведен от хан Аспарух, припомня Лидия Обретенова от Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград:
Летописците твърдят, че датата е била първи март, годината – 681-ва. Този обичай – на първи март да се кичим с мартеница – ни е оставил хан Аспарух. Късайки бял конец, който е бил напръскан с кръв от крилцето на птицата, той е връзвал на китката на своите войни, с пожеланието: да сме живи, да сме здрави, да сме българи за цял живот. 

Огромна мартеница, изработена от ученици на СОУ "Никола Йонков Вапцаров" в Айтос, ще украсява днес централния площад в града. Идеята е на преподавателката по техника и технологии в училището Нели Маринова.

В бяло и червено е окичена цялата пешеходна улица в центъра на Габрово. В столицата на смеха и шегата днес Баба Марта лично ще раздава мартенички в центъра на града. С послание за мир и разбирателство над 600 граждани се включват в направата на жива мартеница под формата на сърце.

За четвърта поредна година на 1-ви март от Община Видин организират подредбата на жива мартеница на централния площад в дунавския град. В направата участват повече от 600 ученици, облечени в бели и червени тениски. Повече за събитието разказва Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в Общината:

Тази година се спряхме на това живата мартеница да изобразява сърце, като идеята е да отпратим едно искрено послание за любов и разбирателство, което, вярвам, ще бъде чуто, не само от цяла България, а от целия свят. Надеждата ни е бялото и червеното наистина да донесат мир и спокойствие на всички.

По същото време на централния площад в града ще има работилница за мартеници, организирана от читалищата в общината. Така ще бъде отбелязан и Денят на самодееца, който също е на 1-ви март.

По случай българския празник Баба Марта служителите на Летище "София" ще посрещат и изпращат пътниците с мартеници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44