Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се американският президент Доналд Тръмп да издаде нова забрана за влизане в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първото си обръщение към Конгреса американският президент Доналд Тръмп смекчи тона на своята риторика в сравнение с речта си по време на встъпването в длъжност, но в същото време той се придържаше към основните си обещания от предизборната кампания. Тръмп говори за замяна на здравната реформа на президента Барак Обама, изграждане на стена по южната граница и затягане на процедурите по одобряване молбите за влизане в Съединените Щати.

Тази седмица се очаква Тръмп да представи новата си изпълнителна заповед за контрол на границите. Официални лица, цитирани от АП, посочват, че в списъка с временна забрана за влизане няма да присъства Ирак. Според информациите в указа остават Йемен, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Судан. Очаква се също новият указ да не налага безкрайна забрана за сирийските бежанци.

Междувременно в интервю за телевизия Си Би Ес вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че в момента различни агенции изглаждат подробностите около новата заповед. Пенс каза още, че Белият дом все още не се е отказал да се защитава първоначалния имиграционен указ. По думите на вицепрезидента действията на Тръмп през януари са били изцяло в неговите правомощия.

През януари американският президент наложи широкомащабна временна забрана за влизане в страната на седем страни с предимно мюсюлманско население. Мярката доведе до объркване, паника и протести, както и арести на някои пътуващи до САЩ. Ситуацията доведе до намеса на федералните съдии, които блокираха действието на указа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44