Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Лимитите за направления и листите за чакащите в болниците отпадат, съобщава 24 ЧАСА, цитирайки здравния министър Илко Семерджиев. В националния рамков договор, подписан от лекарския съюз и здравната каса във вторник, отпадат всички лимити, а плащането ще се извършва на тримесечна база. За всяко тримесечие е заложен 3 % буфер за плащане на дейности, които не са били планирани първоначално. Новите правила как Националната здравноосигурителна каса ще плаща на лекарите и болниците влизат в сила от 1 април. Средният месечен разход  за болнична помощ ще е на стойност от 133,2 милиона лева, или около 400 милиона лева на тримесечие, информира 24 ЧАСА.

Този механизъм ще даде на лечебните заведения малко повече гъвкавост при управлението на средствата, но новият рамков договор не е по-добър от предишния, т. нар. служебен договор, заявява пред ТРУД шефът на Националното сдружение на частните болници доктор Николай Болтаджиев. „Дори листата“ с чакащите пациенти, която към момента включва 4 200 души, „да бъде премахната административно, самите чакащи няма да намалеят. Причината за това е, че листата не е продукт само на финансовите ограничения на болниците при заложените им твърди бюджети. Тя е продукт и на свръхадминистрация в системата, както и на останалите ограничения. Миналата година бе въведен задължителен болничен престой. Това е един много тежък лимит, който не е променен и ще доведе до удвояване, може би дори утрояване на листата с чакащи пациенти.“ Изискването за дълъг престой при недостатъчния брой легла води до невъзможност за нови хоспитализации, обяснява председателят на Националното сдружение на частните болници доктор Николай Болтаджиев в интервю за вестник ТРУД.

В материал по темата СТАНДАРТ цитира служебния здравен министър. „Семерджиев съобщи, че се готвят и промени, които ще ограничат ненужния престой в болница. Пациент, който е влязъл за изследване, ще може да си тръгне същия ден“, пише СТАНДАРТ.

„Средно по 7 непридружени деца на бежанци търсят закрила у нас всеки ден“, пише МОНИТОР, цитирайки данни на Държавната агенция за бежанците за 2016 година. „През изминалата година в страната са влезли 6 572 хлапета, 42 процента от които са пристигнали у нас без семейство или възрастен роднина.“ Така в сравнение с 2015 година броят им е скочил почти двойно. Най-много са били невръстните имигранти от Афганистан - повече от две хиляди. Към момента над 450 самотни хлапета живеят в специализираните центрове. През миналата година от центровете са си тръгнали повече от 4 хиляди. „По-голямата част от тези деца, след като получат статут, напускат България по начина, по който са влезли, най-често с помощта на трафиканти“, обяснява пред МОНИТОР Ева Жечева - заместник-шеф на дирекция „Национален превантивен механизъм и основни права на човека“ към омбудсмана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44