Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва цялостното саниране на 90-о училище в "Люлин"

90 СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин”
Снимка: Златина Йовкова
Приключва цялостното саниране на 90-о средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин” в ж.к „Люлин” 2. Стойността за въвеждането на мерките за енергийна ефективност е за над 900 хил.лв., отпуснати от Националния доверителен екофонд. През последните две години на територията на Столичната община изцяло санирани са 10 училища.

90-то Средно училище „Ген. Хосе де Сан Мартин” е второто, което се обновява в район "Люлин", благодарение на Националния доверителен екофонд. Сред въведените мерки за енергийна ефективност са подмяната на дограмите, нови отоплителни и осветителни тела, както и топло и хидроизолация, поясни кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова:

В същото време, обаче, и ефектът, който се очаква, е сериозен - около 50% спестени средства от отоплението и осветлението. Тези средства остават за училището, остават за учителите, за децата. Затова се надявам и училището да привлича все повече ученици.

Едва 600 ученици се обучават в училището, което има капацитет за 2000, разказа кметът на район „Люлин“ Милко Младенов. Той посочи, че има обективни причини за това, но изрази надежда, че след санирането и новите правила за прием тази неблагоприятна картина ще се промени. Младенов добави, че няколко образователни сгради са включени през тази година в капиталовата програма на Столичната община.  Район „Люлин“ ще кандидатства за средства от Националния доверителен екофонд и за санирането на 79-о училище „Индира Ганди“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.