Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на националния празник

Сливенски първолаци се заклеха в любов към България

Във Варна ученици и учители направиха флашмоб на българското знаме, а в Добрич изобразиха "жива карта" на България

Снимка: БТА

Близо 1 000 първокласници от сливенски училища положиха тържествена клетва пред паметника на войводата Хаджи Димитър да пазят България в сърцата си.

Тържествено шествие по главната улица на града беляза началото на първокласническата клетва. Начело с военния духов оркестър децата, техните учители и родители преминаха през града, превръщайки се в част от празниците, посветени на 3-и март.

Клетвата бе произнесена едновременно от всички деца на площада:

С делата си и с думите си аз България в сърцето си да пазя! Заклех се! 

Церемонията завърши с пускане в небето на балони с цветовете на националния флаг. Ритуалът се провежда за втора поредна година в Сливен. Идеята е на Елена Налбантова, професор по възрожденска литература във Великотърновския университет.  

Над 900 ученици и близо 70 учители, облечени в бели, зелени и червени фланелки участваха във флашмоб, изобразяващ българското знаме в навечерието на националния празник 3-и март. Те образуваха трибагреника под звуците на Дунавското хоро.

Мисля, че е много хубаво, че за 3-и март сме се оргинизирали да направим нещо. Сякаш на 3-и март всички усещат българското в себе си и сякаш стават наистина по-добри българи, сподели ученичката от 11-и клас Славена Георгиева.

И в Добрич над хиляда ученици изобразиха с телата си картата на България и я оцветиха в цветовете на националния трибагреник. това се случи в средното училище „Климент Охридски“. Във флашмоба участваха деца от първи до дванадесети клас. По време на събитието звучеше националният химн, изпълнен от оркестъра на училището по изкуства. С инициативата учениците демонстрираха, че училището е институция, призвана да съхранява българщината.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44