Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържественото честване на Националния празник в община Видин започна със заупокойна молитва в село Иново

Епископ Поликарп Белоградчишки
Снимка: Личен Архив

Със заупокойна молитва във видинското село Иново започна тържественото честване на Националния празник в община Видин. На това място се водят едни от най-тежките сражения в Руско-турската освободителна война и в знак на почит към загиналите румънски войници е издигнат паметник. 

Заупокойната молитва за загиналите над 120 румънски войници и офицери в едно от най-тежките сражения от Руско-турската освободителна война при село Иново отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. Венци и цветя пред паметника положиха представители на местната и държавна власт от Видин и съседния румънски град Калафат, много граждани и организации. Тържественото отбелязване на трети март продължи с празнично шествие от музей "Конака" във Видин до площад "Бдинци". В словото си по повод Трети март кметът на Видин Огнян Ценков каза.

В деня на Националния празник се обръщам към всички вас с пожеланието - да имате национално самочувствие и най-силната ви кауза, винаги да бъде България. Честит празник!

Възстановка на освобождението на Видин направиха от патриотичен клуб "Бдинци".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44