Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Тодоровден

Днес е Тодоровден и по традиция в много райони на страната се организират конски кушии.

Според народните представи, на този ден Св. Тодор обхожда съссвоя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято.

С конни надбягвания тази сутрин в Шумен започна празникът, като и тази година той събра шуменци и гостите на града в Хиподрума. На препълнения със зрители закрит манеж се представиха  състезатели по конен спорт от различни клубове в страната. Голяма част от тях са млади жокеи, но със солиден състезателен опит. Един от тях е 18-годишният Желязко Димитровот конен клуб "Кабиюк" в Шумен, който се състезава от осем години, а от три е тандем със своя кон Лампас:

То е животно, но с характер, всеки път може да се случи нещо, но горе-долу сме се сработили. Обичам животните и най-вече конете. От малък това ме влече.

Жители и гости от цялата страна се събраха на площада в разложкото село Бачево, за да наблюдават едни от най-интересните и стари обичаи на Тодоров ден. Празникът започва с тържествен водосвет за здраве на хората и най-верния им помощник в работата. След това възрастните жени захранват конете, спазвайки древен ритуал: Тодоровден в село Бачево

Със сол, със захар, със зърно, пшеница, царевица, има обреден хляб, направен специално за конете.

Най- радостни и нетърпеливи да облекат носиите и да се качат на конете са децата. Най-малкият участник беше едва на годинка и заедно с баща  си пое към местността "Власовица“, където от незапомнени времена се провеждат състезанията. Преживяването се опитва да опише Лазар, който е професионален ездач:

Все едно летиш, все едно си в облаците, когато имате доверие един към друг.

За 22-ра поредна година в смолянското село Момчиловци има надбягване с коне. Празникът там започна с шествие, предвождано от иконата на Св. Теодор. Около 20 коня участваха в традиционните кушии. Всички получиха грамоти и медали за участие. Раздадени бяха още 10 награди в отделните категории. Мария Влайкова от София с коня Демон спечели купата. В конкурса за най-атрактивна носия бяха раздадени награди в четири категории. 2-годишният Атанас и сестричката му - 8-годишната Елена Стойкови участват за втора година, каза майката Мария.

Децата получиха награда, момиченцето за най-атрактивна женска носия, детска, а момченцето - за най-малък ездач с магарето Марга. Много съм щастлива.

В продължение на патриотичната традиция от вчера и днес всички в Момчиловци са облечени в народни носии. За втора поредна година кметството и читалището в селото обявяват конкурс за най-атрактивна народна носия. Кметът Сийка Суркова обясни, че наградите в конкурса са в 5 категории:

Те са женска носия, за мъжка носия, за детска носия - в категория за момченце и момиченце. Конните състезания са един много атрактивен момент на днешния празник. Освен кушия, ще има майсторска езда. Предвидени са награди за най-красив кон и за най-атрактивен ездач. Снимка

С традиционни конски кушии и богата фолклорна програма се отбелязва Тодоров ден и в пазарджишкото село Калугерово. Събитието се очаква да привлече около 10 000 зрители. Организаторът Руси Матракчийски каза за „Хоризонт“, че в програмата се включва народна кушия, конкурс за най-красив кон, тегления с коне от тежковозна порода в 7 категории, богата фолклорна програма с участието на Валя Балканска, Петко Янев, много фолклорни състави и други изпълнители.


Честването за Тодоровден в София започна с традиционен ритуал в квартал "Бенковски", където се проведоха състезания и демонстрации с участието на "Конната полиция" при СДВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44