Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ФБР отхвърля твърденията на Тръмп за подслушване на телефона му

Директорът на ФБР Джеймс Коми
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на ФБР Джеймс Коми е помолил Министерството на правосъдието публично да отрече твърденията на Тръмп, че президентът Барак Обама е наредил подслушване на телефона му. Според информацията тиражирана от "Ню Йорк Таймс" и потвърдена от телевизия Ен Би Си, Коми е призовал за корекцията, защото изказването на Тръмп намеква, че ФБР е нарушило закона. Междувременно Белият дом поиска Конгресът да започне разследване за твърденията за подслушване.

Обвиненията на президента в злоупотреба с власт срещу предшественика му са едни от най-сериозните до момента. Ден след като, без да приложи доказателства, Тръмп написа, че администрацията на Обама го е подслушвала, Белият дом настоява за разследване, което да е част от това за руска намеса в изборите миналата година.

Републиканецът от Калифорния Девин Нюнес – председател на комисията по разузнаване към Камарата на представителите, заяви, че комисията ще проучи "дали правителството е извършвало действия по наблюдение спрямо официалните и свързаните лица в дадена партийна кампания".

От своя страна, Джеймс Клапър, който бе директор на разузнаването и в периода на изборите, заяви категорично, че под негово ръководство не е било извършвано никакво подслушване на Доналд Тръмп или хора от кампанията му. По телевизия Ен Би Си Клапър отрече твърденията на Тръмп. Той поясни, че според действащото законодателство, ако е имало подслушване той би трябвало да е бил в течение.

Сара Хъкъби Сандърс, един от говорителите на Белия дом, не поясни откъде Тръмп има данни за подслушването. В интервю за Ей Би Си Сандърс каза, че президентът базира твърденията си на "информации, които той е видял и са го накарали да вярва в това".

Местни медии посочват, че обвиненията на Тръмп може би са вдъхновени от публикации в крайнодесни средства за осведомяване.

По-рано говорителят на Барак Обама Кевин Луис коментира, че бившият президент "никога не е издавал заповед за подслушване на който и да е американски гражданин". 

В неделя, без да дава подробности, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър публикува изявление, в което обясни желанието за разследване в Конгреса с "много притеснителните" информации за "политически мотивирани разследвания в навечерието на изборите". Спайсър добави, че до приключване на разследването няма да има повече коментари.

Членът на сенатската комисия по разузнаване подкрепи подобна идея. Сенаторът-републиканец от Арканзас Том Котън каза по Фокс Нюз: Ние ще вървим по следите на фактите. Сигурен съм, че тази тема ще бъде част от разследването.

Марк Уорнън, топ демократът в комисията по разузнаване към Сената, заяви за Си Би Ес, че думите на Тръмп показват, че той не е наясно как се издава заповед за подслушване: Да направиш подобно твърдение без каквото и да е доказателство, според мен е много безотговорно.

По Си Ен Ен лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси нарече твърденията на Тръмп абсурдни. Тя добави, че Тръмп продължава да следва стратегията си да си измисля нещо, за което медиите да говорят, и след това да каже, че всички говорят за това.

Конгресменът от Калифорния каза още, че този подход е характерен за авторитарните лидери.

Междувременно бившият американски правосъден министър Майкъл Мъкейзи заяви, че според него, наистина е имало подслушване в сградата "Тръмп тауър", но не по нареждане на Барак Обама. В интервю за телевизия Ей Би Си той предположи, че това е станало по указание на Министерството на правосъдието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44