Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

България е против Европа на различни скорости, пише СЕГА във водещото си заглавие. Страната ни не подкрепя плановете на Германия, Франция, Италия и Испания за Европа, реши правителството вчера. България е за запазване на единството и целостта на съюза, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията. На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели, пише СЕГА, цитирайки позицията на правителството.

„Казваме „не“ на Евросъюз на две скорости“, пише и СТАНДАРТ. Вестникът добавя, че на срещата с другите лидери в Брюксел президентът Румен Радев ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.

Най-малко петстотин микробуса на ден извозват нашенци в чужбина - най-вече към Западна Европа. Незаконните превози се извършват по всички линии, където има пътници, пише МОНИТОР, като цитира председателя на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България Галя Топалова. По данни на организацията поне 60 на сто от транспортните превози са в сивия сектор, а годишният оборот на незаконните водачи достига 5 милиона лева. Основно се пътува към Германия, Австрия, Холандия, Белгия, Франция и Гърция. Цената на билета не е решаваща, защото много често и при законните, и при незаконните превозвачи е една и съща. Нелицензираните бусове се предпочитат единствено заради това, че в тях се пуши, пие, а пътниците се карат от адрес на адрес, пише МОНИТОР.

Статут за бежанци ще се получава по-трудно, съобщава ДУМА. Правителството готви промяна в постановлението, според което мигрантите, получили убежище или международна закрила, ще бъдат заселвани в общини, а кметовете са длъжни да им осигурят жилище и да им плащат осигуровките. С промените ще се търси по-голямо конкретизиране на условията за мигрантите. Очакват се по-строги изисквания за интеграция, с които да се подпомогнат кметовете в страната, пише ДУМА.

„Ректори на бунт за пари и студенти“, пише ТРУД. Ръководителите на седем държавни университета от Северна България се обявиха против промяна в план-приема за следващата учебна година, предлагана от Министерството на образованието и науката. Промяната ще доведе до редуциране на броя на студентите, а оттам и на държавното финансиране, което получават университетите. Според недоволните без посочени мотиви и много след като бюджетите на висшите училища са приети, от просветното министерство искат максимално допустимият брой студенти да се определя само на база приетите държавна поръчка от предходната година, без да се отчита и платеният прием, пояснява ТРУД.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44