Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО, САЩ и Сърбия против създаването на косовска армия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАТО и Съединените щати предупредиха косовските власти да се откажат от плана за снабдяване на Силите за сигурност на Косово с тежко въоръжение. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че ако бъде приет, законопроектът ще предизвика нестабилност на Балканите.

Повод за предупрежденията стана законопроект, с който управляващите в Прищина възнамеряват да увеличат боеспособността на Силите за сигурност на Косово. Формално, тези сили няма да бъдат преобразувани в армия и така няма да се налагат промени в Конституцията, блокирани в момента от сръбски депутати.

Президентът Хашим Тачи призова правителството и парламента да приемат закона, въпреки предупрежденията на Запада, защото Сърбия запълва въздушното си пространство с МиГ-ове, дарени от Русия.

От Белград сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че намеренията на Прищина ще доведат до повишаване на нестабилността на Балканите.

НАТО, който поддържа 4 500 войници в бившата сръбска провинция, обяви чрез генералния си секретар Йенс Столтенберг, че подобни едностранни стъпки от косовските власти не са полезни.

От посолството на САЩ в Прищина предупредиха, че ще бъдат принудени да преоценят дългосрочната американска подкрепа за косовските въоръжени сили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44