Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В родния град на Димитър Пешев отбелязаха 74 години от спасяването на българските евреи

Снимка: Къща-музей „Димитър Пешев“

В Кюстендил отбелязаха 74 години от спасяването на българските евреи. От тази град започва акцията за предовратяване депортацията на 48 хиляди евреи. В Кюстендил е роден Димитър Пешев, който по онова време е подпредседател на Народното събрание. 

Кметът на Общината Петър Паунов, представители на Областната администрация, на обществени организации, сред които и организацията на евреите "Шалом", положиха венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев до площад "Велбъжд". Дошлите на отбелязването хора още веднъж припомниха за онези съдбовни за десетки хиляди евреи дни:
Влаковете заминават празни от България. Спасението на 48 000 евреи от Холокоста е факт, който дължим на Българската православна църква и българската интелигенция. Така в защита на българското еврейство е спасен целият народ от тежестта на един позор, който дълго би тежал на съвестта на всички днес.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44